18 november: Domela Nieuwenhuis-dag

100 jaar fascisme
Geplaatst op

Op zondagmiddag 18 november 2018 wordt in het Domela Nieuwenhuis Museum in Heerenveen weer de jaarlijkse Domela-dag gehouden.

Het programma van de dag ziet er als volgt uit:

13.00 uur: rondleiding door het museum door Johan Frieswijk

14.30 uur: ontvangst en welkom door Linda Trip, directeur van het Heerenveen Museum

14.40 uur: welkom door Herre de Vries, interim-voorzitter FDN-Fonds

14.45 uur: lezing van Paul Lucardie: ‘Honderd jaar fascisme: van machtsbeluste massabeweging naar marginale politieke sekte’

15.45 uur: uitreiking Domela-penning aan Kafka

16.00 uur: borrel

 

Over de lezing van Paul Lucardie

Vanaf het begin (in 1919) kende het fascisme twee gezichten: reactionair en revolutionair, ook wel ‘deftig’ en ‘plebejisch’ genoemd. Met die combinatie kon het onder bepaalde omstandigheden een massabeweging worden en in Duitsland en Italië de macht grijpen. Daarbij was echter de steun van autoritair-conservatieve bondgenoten in het establishment (partijen, leger, politie, koningshuis, ambtenaren) onmisbaar. Na 1945 is het ‘deftige’ gezicht praktisch verdwenen of onherkenbaar veranderd en leeft het revolutionaire gezicht voort in de vorm van neofascistische politieke sekten zoals de Nederlandse Volksunie (NVU), die weliswaar gevaarlijk kunnen zijn op microniveau, maar niet bedreigend voor het politieke systeem als zodanig. Dat systeem wordt veeleer bedreigd door andere krachten: populistische bewegingen in alliantie met autoritair-conservatieve krachten in het establishment, maar wellicht ook elitair anti-populisme.  De vraag is of antifascisten wel voldoende onderscheid maken tussen deze krachten.

Paul Lucardie studeerde sociologie in Groningen en promoveerde in de politicologie aan Queen’s University, Kingston (Canada). Sinds 1979 werkte hij als onderzoeker bij het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen, na zijn pensionering op vrijwillige basis. Hij publiceerde onder meer Democratic Extremism in Theory and Practice (2014) en (met Gerrit Voerman) Populisten in de polder (2012).

Over Kafka
Na afloop van de lezing wordt door het Fonds de zogenaamde FDN-penning uitgereikt. Dit keer gaat de penning naar de organisatie Kafka, een antifascistishe organisatie die via publicaties inzicht geeft in de handel en wandel van rechts-extremisten en hun organisaties in Nederland, en daarmee een bijdrage levert aan de bestrijding van het rechtsextremisme.

Domela Nieuwenhuis Fonds

Historisch Genootschap Wormer schenkt houtsnede Jacob Biesboer

De portrettengalerij in het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum krijgt er een nieuw ‘gezicht’ bij. Het Historisch Genootschap Wormer schonk tijdens de Domeladag 2024 een afbeelding van Domela in houtsnede, gemaakt door de Purmerender kunstenaar Jacob Biesboer (1898-1925), aan het museum. De houtsnede werd overhandigd door Frans Koelemeijer en Peter Roos van het Historisch Genootschap Wormer….

Geplaatst op
Domela Nieuwenhuis Fonds

Domeladag 2024: Fascisme in de liberale democratie Lezing door socioloog Willem Schinkel

Op zondag 17 november is het weer tijd voor de jaarlijkse Domeladag. De Domela-lezing wordt dit jaar gehouden door socioloog en filosoof Willem Schinkel. Hij is hoogleraar Sociale Theorie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en wordt wel bestempeld als één van de radicaalste denkers van Nederland. Schinkel heeft diverse boeken geschreven over onder andere…

Geplaatst op
Domela Nieuwenhuis Fonds

Johan Frieswijk, 1943-2024

Op 6 maart 2024 overleed Johan Frieswijk, sociaal-historicus en groot kenner van de arbeidersbeweging in Friesland. En ook van de betrekkingen van Ferdinand Domela Nieuwenhuis met die beweging. Hij was vele jaren nauw betrokken bij het werk van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds. Ons bestuurslid Homme Wedman sprak, op verzoek van de familie, op 11…

Geplaatst op
Domela Nieuwenhuis Fonds

Domela-Penning 2023 voor Stichting MiGreat

De Domela-Penning 2023 is op 19 november tijdens de Domeladag uitgereikt aan directeur Roos Ykema van Stichting MiGreat. Deze hulporganisatie zet zich op verschillende manieren in voor vluchtelingen en migranten. MiGreat stelt daarbij misstanden aan de EU-grenzen aan de kaak, mobiliseert activisten om gerechtigheid te eisen en probeert zinvolle alternatieven te bieden voor het anti-migratiebeleid. Tegenover…

Geplaatst op
Meer berichten over Domela Nieuwenhuis Fonds