“Alleen wie de vrijheid van anderen lief heeft, is zelf de vrijheid waard.” In het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum te Heerenveen klinkt de echo van zijn levenslange strijd voor een rechtvaardige wereld. Domela Nieuwenhuis werd gevangen genomen wegens majesteitsschennis en ontving vele dreigbrieven. Waar liggen volgens u de grenzen van de vrijheid van meningsuiting?
Koning Gorilla
‘Fuck de koning’ riep El-Jaberi in 2015. Hij werd ervoor opgepakt. Sinds de invoering in 1815 staat majesteitsschennis (belediging van het koningshuis) in de Grondwet vermeld. De bekendste overtreder in de Nederlandse geschiedenis is zonder twijfel Ferdinand Domela Nieuwenhuis. In zijn krant Recht voor Allen stond een artikel waarin de koning van Nederland (Willem III) ‘koning Gorilla’ wordt genoemd omdat hij het land regeren net zo slecht deed als een aap zou doen. Domela moest hiervoor een jaar naar de gevangenis.
Waar liggen volgens u de grenzen van de vrijheid van meningsuiting?
Welke boodschap over grenzen heeft u? U kunt uw boodschap over grenzen en vrijheid achterlaten op een post-it in het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum. Inspireer uw medebezoekers en laat u inspireren. De boodschappen zullen later als gezamenlijke boodschap gepubliceerd worden op de website.
Over het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum
U keert terug naar het begin van de 19de eeuw, toen sprekers als Domela vurige pleidooien hielden voor het algemeen kiesrecht, de achturige werkdag en de afschaffing van de kinderarbeid. Domela Nieuwenhuis probeerde een ‘nieuwe mens’ te vormen: een vrijdenkende mens, vegetarische mens, antimilitaristische mens etc. Het veranderen van de individuele mens zou uiteindelijk leiden tot een vernieuwde samenleving. In deze samenleving was er Recht voor Allen.