Op 18 november 2019 is het precies honderd jaar geleden dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919) overleed. Op zondag 17 november 2019 kijken we terug en vooruit. In zijn tijd was Domela, vooral als strijder tegen maatschappelijk onrecht, beroemd én berucht maar nog steeds spreken de persoon Domela én zijn ideeën bij velen tot de verbeelding. Vanwege het jubileumjaar wordt er dit jaar extra uitgepakt op de Ferdinand Domela Nieuwenhuis-Dag. Hieronder ontdekt u het programma.
PROGRAMMA CENTRALE HAL (vrij toegankelijk)
12.00 – 16.00 uur Boekenmarkt
12.00 – 17.00 uur Kort filmverslag van de ‘Domela inbrengdag’ van 28 september 2019
12.15 – 13.15 uur Rondleiding door het FDN Museum
12.30 – 13.30 uur Optreden van koor De Reade Hoeke uit Heerenveen
PROGRAMMA MUSEUMCAFÉ (opgeven gewenst)
13.30 uur Welkomstwoord door Johan Frieswijk, interim voorzitter FDN fonds
13.40 uur Lezing door Yme Kuiper: ‘Op naar de meeting, op!’ Domela – de man, de magie, de herinnering
14.45 uur Boekpresentatie door Jaap van der Laan over de heruitgave van Domela’s autobiografie
15.15 uur Einde openbaar programma Domela Nieuwenhuis-Dag met een drankje
* Opgeven voor deze lezingen kan via info@heerenveenmuseum.nl
PROGRAMMA OPENING (op uitnodiging)
16.00 uur Openingswoord Linda Palil-Trip, directeur Museum Heerenveen
16.10 uur Optreden van Meindert Talma: korte set ‘De Domela Passie’
16.45 uur Introductie op de tentoonstelling door Homme Wedman
17.00 uur Bezichtigen tentoonstelling en een hapje en drankje
* Opgeven voor 11 november per mail via info@heerenveenmuseum.nl
UITGELICHT
Yme Kuiper: ‘Op naar de meeting, op!’ Domela – de man, de magie, de herinnering
Honderd jaar geleden reisden duizenden voor de uitvaart van Ferdinand Domela Nieuwenhuis af naar Amsterdam – onder hen waren vele Friezen. In de jaren 1890 kwamen Amsterdammers in grote getale naar ‘arm Friesland’ om daar meetings bij te wonen. Zulke massaal bezochte bijeenkomsten waren cruciaal voor roem, reputatie en charisma van Domela. Deze lezing verhaalt daarover in reportages en beelden. Zij laat zien hoezeer Domela voor velen de vertolker was van het ‘Recht voor Allen’.
Optreden van Meindert Talma: korte set uit diens theaterprogramma ‘De Domela Passie’ en presentatie van cd en boek
Het overlijden van Domela Nieuwenhuis, nu honderd jaar geleden, was voor de muzikant en schrijver Meindert Talma de aanleiding om een theaterprogramma te maken over het leven van de grote socialistische voorman. Talma groeide op in Surhuisterveen en maakte op de middelbare school een scriptie over Domela. In samenwerking met de Popfabryk (productiehuis voor popcultuur in Fryslân), Museum Heerenveen en Excelsior Recordings ontstond dit jaar een bijzondere audiovisuele productie met strijkorkest en koor. Ook komt er een album en een fotoboek van het project.
ÚS FERLOSSER: PORTRETTEN VAN DOMELA
Vernieuwend en provocerend, Ferdinand Domela Nieuwenhuis zette eind negentiende eeuw zijn stempel op het contemporaine leven. Honderd jaar na zijn dood blijven zijn vooruitstrevende ideeën en epische levensverhaal inspireren en ontroeren. De tentoonstelling ús Ferlosser is een reis door de (sociale)geschiedenis, maar tevens een weg langs de moderne kunst. Door de ogen van historici, aanhangers, leerlingen en geselecteerde kunstenaars maakt de bezoeker van de tentoonstelling aan de hand van de portretten kennis met het veelzijdige verhaal van Domela. De werken hebben zowel een historische als artistieke waarde. De definitie van ‘portret’ wordt niet statisch toegepast. Er is ingezet op een zo divers mogelijk oeuvre, van schilderij tot sculptuur en van foto tot film. Naast het zo herkenbare beeld van Domela, waarbij zijn uiterlijk sterke overeenkomsten met de verbeelding van Christus toont: rijzige gestalte met baard, is er ruimte voor innovatieve composities en verbeeldingen. Diversiteit in de herkomst van de getoonde werken en het tijdsvlak waarin het werk ontstaan is dragen hieraan bij.