Lezing door historicus Ron Blom: Lang leve de revolutie!

Arbeiders- en soldatenraden tijdens WOI in Friesland
Geplaatst op

De Russische revolutie van 1917, de radenrevoluties in Duitsland in 1918 en 1919 en de wijdverbreide onvrede schepten ook in Nederland de verwachting dat de idealen van het socialisme eindelijk verwezenlijkt konden worden. Lang leve de revolutie! In Friesland leidde dit denken tot de vorming van arbeiders- en soldatenraden, veelal opgezet door antimilitaristen, revolutionaire socialisten en dienstweigeraars. Dwarsgezeten door burgemeesters, rijksveldwachters, inlichtingendienst, justitie en burgerwachten zochten deze mannen en vrouwen hun geluk in nieuwe tijden.

De radicale socialistische en anarchistische beweging richtte aan het eind van de Eerste Wereldoorlog soldaten- en arbeidersraden op (naar het voorbeeld in Rusland en Duitsland). Zelfs socialistenleider Troelstra raakt in november 1918 in de ban van het revolutievirus en deed zijn fameuze revolutieoproep.

Ferdinand Domela Nieuwenhuis legde al langer de nadruk op hetgeen arbeiders zouden kunnen doen om oorlogen tegen te houden. Hij veranderde niet van mening toen bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 noch de algemene dienstweigering, noch de algemene werkstaking realiseerbaar bleek. Zijn conclusie was, dat de geesten kennelijk nog niet rijp waren voor zulke daden en dat de parlementaristische sociaaldemocraten propaganda voor deze ideeën stelselmatig hadden tegengewerkt.

De oorlog was voor het volk een tragedie. De socialisten zochten hun geluk in de gedachte van de langverwachte revolutie. Dit weinig bekende stuk sociale geschiedenis wordt tijdens de lezing tot leven gebracht.

Praktische informatie
Datum: 4 oktober, 19.30 – 21.00 uur.
Locatie: Kunstcafé Museum Heerenveen, Minckelersstraat 11.
Entree: Vrienden 5,- , introducees en niet-Vrienden 7,- (inclusief kopje koffie/thee).

Over de spreker
Ron Blom is werkzaam bij het Stadsarchief Amsterdam en publiceerde onlangs zijn boek: De oorlog, voor het volk een tragedie. De Provinciale Arbeiders- en Soldatenraad tijdens de Eerste Wereldoorlog in Friesland. Voor en na de lezing kunt u het boek kopen voor 17 euro.

Domela Nieuwenhuis Fonds, Domela Nieuwenhuis Museum

Domela Nieuwenhuis postzegel Vanaf nu verkrijgbaar bij het Domela Museum

In het kader van het Domela-jaar heeft het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds een speciale postzegel uitgegeven, voorzien van een toonaangevend portret van Domela. De postzegelvellen (tien postzegels) zijn verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren voor 12,95 euro in de museumwinkel van het Domela Museum in Heerenveen. Kijk op Postzegelblog.nl voor een zeer enthousiaste en sympathieke bespreking van…

Geplaatst op
Domela Nieuwenhuis Fonds, Domela Nieuwenhuis Museum

Bert Altena overleden

Afgelopen woensdag 3 oktober is tot ons groot verdriet Bert Altena overleden. Met zijn dood verliezen wij niet alleen een vriend, maar ook één van de drijvende krachten achter het museum en het fonds, Domela-kenner, iemand die altijd bereid was zijn steentje bij te dragen. Wij zullen Bert ongelooflijk missen. In memoriam Bert Altena Op…

Geplaatst op
Meer berichten over Domela Nieuwenhuis Museum