Maand van de Geschiedenis

Domela Nieuwenhuis: grenzen als inspiratiebron
Geplaatst op

“Alleen wie de vrijheid van anderen lief heeft, is zelf de vrijheid waard.” In het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum te Heerenveen klinkt de echo van zijn levenslange strijd voor een rechtvaardige wereld. Domela Nieuwenhuis werd gevangen genomen wegens majesteitsschennis en ontving vele dreigbrieven. Waar liggen volgens u de grenzen van de vrijheid van meningsuiting?

Koning Gorilla

‘Fuck de koning’ riep El-Jaberi in 2015. Hij werd ervoor opgepakt. Sinds de invoering in 1815 staat majesteitsschennis (belediging van het koningshuis) in de Grondwet vermeld. De bekendste overtreder in de Nederlandse geschiedenis is zonder twijfel Ferdinand Domela Nieuwenhuis. In zijn krant Recht voor Allen stond een artikel waarin de koning van Nederland (Willem III) ‘koning Gorilla’ wordt genoemd omdat hij het land regeren net zo slecht deed als een aap zou doen. Domela moest hiervoor een jaar naar de gevangenis.

Waar liggen volgens u de grenzen van de vrijheid van meningsuiting?

Welke boodschap over grenzen heeft u? U kunt uw boodschap over grenzen en vrijheid achterlaten op een post-it in het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum. Inspireer uw medebezoekers en laat u inspireren. De boodschappen zullen later als gezamenlijke boodschap gepubliceerd worden op de website.

Over het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum

U keert terug naar het begin van de 19de eeuw, toen sprekers als Domela vurige pleidooien hielden voor het algemeen kiesrecht, de achturige werkdag en de afschaffing van de kinderarbeid. Domela Nieuwenhuis probeerde een ‘nieuwe mens’ te vormen: een vrijdenkende mens, vegetarische mens, antimilitaristische mens etc. Het veranderen van de individuele mens zou uiteindelijk leiden tot een vernieuwde samenleving. In deze samenleving was er Recht voor Allen.

Bron: www.maandvandegeschiedenis.nl

Domela Nieuwenhuis Fonds

Willem Gruppen 1949 – 2025

Op de overlijdenskaart stond onder zijn naam “Autonoom, eigenzinnig, hulpvaardig.” En dat was hij. Willem was lid van het Domela Nieuwenhuis-Fonds sinds 1998. Willem Gruppen werd op 18 maart 1949 geboren in het gezin van aannemer Gerard Gruppen in Sloterdijk, toen nog een rustiek dorp aan de rand van Amsterdam. Na de lagere school ging…

Geplaatst op
Domela Nieuwenhuis Fonds

Historisch Genootschap Wormer schenkt houtsnede Jacob Biesboer

De portrettengalerij in het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum krijgt er een nieuw ‘gezicht’ bij. Het Historisch Genootschap Wormer schonk tijdens de Domeladag 2024 een afbeelding van Domela in houtsnede, gemaakt door de Purmerender kunstenaar Jacob Biesboer (1898-1925), aan het museum. De houtsnede werd overhandigd door Frans Koelemeijer en Peter Roos van het Historisch Genootschap Wormer….

Geplaatst op
Domela Nieuwenhuis Fonds

Domeladag 2024: Fascisme in de liberale democratie Lezing door socioloog Willem Schinkel

Op zondag 17 november is het weer tijd voor de jaarlijkse Domeladag. De Domela-lezing wordt dit jaar gehouden door socioloog en filosoof Willem Schinkel. Hij is hoogleraar Sociale Theorie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en wordt wel bestempeld als één van de radicaalste denkers van Nederland. Schinkel heeft diverse boeken geschreven over onder andere…

Geplaatst op
Domela Nieuwenhuis Fonds

Johan Frieswijk, 1943-2024

Op 6 maart 2024 overleed Johan Frieswijk, sociaal-historicus en groot kenner van de arbeidersbeweging in Friesland. En ook van de betrekkingen van Ferdinand Domela Nieuwenhuis met die beweging. Hij was vele jaren nauw betrokken bij het werk van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds. Ons bestuurslid Homme Wedman sprak, op verzoek van de familie, op 11…

Geplaatst op
Meer berichten over Domela Nieuwenhuis Fonds