Domeladag 2022: Roger Jacobs over Municipalisme

Met muziek van Your Local Pirates
Geplaatst op

Vroeger in het jaar dan anders: de Domeladag 2022. Iedereen is van harte welkom op zondag 9 oktober, van 13.00 tot ± 17.00 uur in het Domela Nieuwenhuis Museum in Heerenveen. Door de Domeladag naar voren te halen, hopen we eventuele coronabeperkingen voor te zijn. 

De Domela-lezing wordt dit jaar gehouden door de Belgische filosoof en publicist Roger Jacobs. Hij zal spreken over het municipalisme, waarin lokale besluitvorming als libertaire tegenmacht wordt geplaatst tegen het neoliberalisme en de staat.

Jacobs besteedt daarbij ruime aandacht aan de ideeën van de Amerikaanse filosoof Murray Bookchin, die pleit voor organisatie van mensen in hun buurt en hun gemeente en besluitvorming door direct overleg. Volgens Bookchin kan, door direct overleg en samenwerking van lokale organisaties in federatief verband, de centrale staat uiteindelijk vervangen worden.

Bookchin’s ideeën sluiten naadloos aan bij die van de anarchistische wetenschapper Peter Kropotkin, die eveneens pleitte voor een basisdemocratie van onderop. In een aantal landen is inmiddels sprake van een municipalistische praktijk naast en vaak tegenover de gevestigde macht.

Tijdens de Domeladag zal het duo Your Local Pirates (Joke Kaviaar en Peter Storm) verschillende nummers komen spelen. Zij zijn als ‘zingende rebellen’ vaak te vinden op demonstraties en alternatieve festivals om de sfeer nog rebelser te maken dan die al is.   

Voorafgaand aan de lezing is er traditiegetrouw de mogelijkheid om aan te sluiten bij een rondleiding door het Domela Museum.

Domela Nieuwenhuis Fonds

De Domela Passie in It Damshûs Met Freek de Jonge als verteller

Op 18 november 2019 was het precies honderd jaar geleden dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis, de aartsvader van het Nederlandse socialisme en anarchisme, overleed. Reden voor Meindert Talma om De Domela Passie te maken: 16 liedjes over het bijzondere (en zware) leven van ‘ús Ferlosser’. Deze zomer is er in het openluchtmuseum It Damshûs in Nij…

Geplaatst op
Domela Nieuwenhuis Fonds

Pinksterlanddagen 2022 Anarchistisch festival in Appelscha

Op 3, 4 en 5 juni 2022 vinden weer de Pinksterlanddagen plaats. De Pinksterlanddagen zijn een anarchistisch festival dat jaarlijks plaatsvindt tijdens het Pinksterweekend op het kampeerterrein tot Vrijheidsbezinning in Appelscha. Het is een bijeenkomst voor anarchisten en iedereen die zich door het anarchisme laat inspireren. Het hele weekend zit barstensvol met workshops, lezingen en…

Geplaatst op
Domela Nieuwenhuis Fonds

FILM: OP VOOR DE VRIJHEID OP!

Bekijk hier de film Het Strijdlied, Op voor de Vrijheid Op! In deze documentaire laat Homme Wedman zijn liefde én weerzin tegen het strijdlied als Kunst in Opstand in woord en melodie zien en horen, via een persoonlijke keuze. Uitgaand van de Marseillaise als moeder van alle strijdliederen gaan we langs de drie klassieke gezangen van de linkse beweging:…

Geplaatst op
Meer berichten over Domela Nieuwenhuis Fonds