Pinksterlanddagen 2022

Anarchistisch festival in Appelscha
Geplaatst op

Op 3, 4 en 5 juni 2022 vinden weer de Pinksterlanddagen plaats. De Pinksterlanddagen zijn een anarchistisch festival dat jaarlijks plaatsvindt tijdens het Pinksterweekend op het kampeerterrein tot Vrijheidsbezinning in Appelscha. Het is een bijeenkomst voor anarchisten en iedereen die zich door het anarchisme laat inspireren.

Het hele weekend zit barstensvol met workshops, lezingen en discussies over anarchisme en de sociale strijd. Er is ook een speciaal programma voor kinderen en in de avond zal er een cultureel programma plaatsvinden. Het is een festival dat al ruim 80 jaar word georganiseerd en is voor veel anarchisten een plek om samen te komen.

De Pinksterlanddagen zijn in 1927 gestart door anarchistische jongeren uit Groningen, Friesland en Drenthe. In 1933 kochten ze bij Appelscha een aardappelveldje waarvan ze een kampeerterrein maakten. Dat ze voor Appelscha kozen was geen toeval. Dit voormalige veendorp was van oudsher een bolwerk van het vrije socialisme c.q. anarchisme. De strijd van de veenarbeiders voor betere levensomstandigheden kende er een lange traditie die mede door Ferdinand Domela Nieuwenhuis was geïnspireerd.

Het anarchistische kampeerterrein ‘Tot Vrijheidsbezinning’ in Appelscha is sinds de aankoop de thuisbasis van de pinksterlanddagen. Het terrein is alcohol- en drugsvrij.

Voor meer informatie: www.pinksterlanddagen.org of www.anarchistischecamping.nl

Domela Nieuwenhuis Fonds

De Domela Passie in It Damshûs Met Freek de Jonge als verteller

Op 18 november 2019 was het precies honderd jaar geleden dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis, de aartsvader van het Nederlandse socialisme en anarchisme, overleed. Reden voor Meindert Talma om De Domela Passie te maken: 16 liedjes over het bijzondere (en zware) leven van ‘ús Ferlosser’. Deze zomer is er in het openluchtmuseum It Damshûs in Nij…

Geplaatst op
Domela Nieuwenhuis Fonds

FILM: OP VOOR DE VRIJHEID OP!

Bekijk hier de film Het Strijdlied, Op voor de Vrijheid Op! In deze documentaire laat Homme Wedman zijn liefde én weerzin tegen het strijdlied als Kunst in Opstand in woord en melodie zien en horen, via een persoonlijke keuze. Uitgaand van de Marseillaise als moeder van alle strijdliederen gaan we langs de drie klassieke gezangen van de linkse beweging:…

Geplaatst op
Meer berichten over Domela Nieuwenhuis Fonds