Vaste Collectie

De collectie van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum is eigendom van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds en bevat voorwerpen die door de familie Domela Nieuwenhuis of door geestverwanten van Domela Nieuwenhuis aan het fonds zijn gegeven. Nog steeds geven personen zaken die afkomstig zijn van Domela Nieuwenhuis of aan hem herinneren.

Het Domela Nieuwenhuis Museum bestaat uit vier ruimtes met ieder een geheel eigen sfeer en thematiek. Al wandelend door het museum waant u zich in de leefwereld van de ‘vader van het Nederlandse socialisme en anarchisme‘.

De studeerkamer

In de studeerkamer staat Ferdinand Domela Nieuwenhuis als privépersoon centraal. Veel van de voorwerpen die er te zien zijn hebben daadwerkelijk in zijn huis gestaan of gehangen. Een diaklankbeeld boven de schouw geeft een kijkje in het privéleven van Domela Nieuwenhuis. Tevens kunt u luisteren naar fragmenten uit brieven die Domela Nieuwenhuis aan familieleden heeft geschreven.

De bibliotheek

Ferdinand Domela Nieuwenhuis was een zeer ontwikkeld man met een brede belangstelling. In de boekenkasten ziet u een representatief deel van zijn bibliotheek die oorspronkelijk meer dan 20.000 banden omvatte. Tevens vindt u hier een aantal brieven aan Domela Nieuwenhuis. Hij onderhield met vele personen in binnen- en buitenland een levendige briefwisseling.

De vergaderzaal

Domela Nieuwenhuis’ publieke optreden, eerst als dominee, later als propagandist voor het socialisme en anarchisme maakte van hem een bekende Nederlander. Een groot deel van zijn leven bracht Domela Nieuwenhuis door in vergaderzaaltjes als deze. Vandaar dat in deze omgeving zijn publieke optreden in de schijnwerpers wordt gezet. In de vitrine in 19e-eeuwse stijl in de vergaderzaal wordt aan de hand van originele documenten een overzicht gegeven van de publieke carrière van Domela Nieuwenhuis. Ook wordt aandacht besteed aan de reputatie van Domela Nieuwenhuis, die zowel een zeer geliefd als gehaat persoon was.

De volksherberg

Domela Nieuwenhuis was bij leven reeds een mythe. Deze mythevorming gaat tot op de dag van vandaag door. In de volksherberg wordt de mythevorming rond Domela Nieuwenhuis zichtbaar gemaakt. U kunt kijken naar de film “De geest van Domela” (hier ook online te bekijken) en hoort mensen herinneringen aan hem ophalen.
De diverse objecten illustreren hoe belangrijk Domela Nieuwenhuis voor velen is geweest. Tevens wordt aandacht besteed aan zijn uitvaart, die door tienduizenden mensen werd begeleid.