Domeladag 2023: Hoe ver ga je?

Geplaatst op

Het is weer tijd voor de Domeladag. De Domela-lezing wordt verzorgd door Willem de Haan (stichting Onkruit vergaat niet) en is mede verbonden aan de tentoonstelling ‘De wapens neder’ in het Museum Heereveen. De Domeladag 2023 vindt plaats op zondag 19 november, van 13.00 tot ± 17.00 uur in het Domela Nieuwenhuis Museum in Heerenveen. 

Lezing ‘Hoe ver ga je?’

De Domela-lezing wordt dit jaar gehouden door journalist en documentairemaker Willem de Haan van Stichting Onkruit vergaat niet. Het thema van zijn lezing is: ‘Hoe ver ga je?’ Actiegroepen en sociale bewegingen worstelen altijd met de vraag of geweld bij acties toelaatbaar is of niet; vanaf de bomaanslag tijdens de gevangenschap van dienstweigeraar Herman Groenendaal (1921) tot de recente acties waarbij klimaatactivisten van Just stop Oil zich aan schilderijen vastkleven. Die discussie heeft altijd meerdere dimensies: wat is eigenlijk geweld? En kijk je vanuit een moreel standpunt of vooral vanuit tactisch standpunt: brengt het je doel dichterbij? In zijn lezing kijkt Willem de Haan hoe die discussie in Nederland verliep vanaf de jaren 60 tot nu. Daarin betrekt hij ook de inzichten van de Amerikaanse politicologe Erica Chenoweth uit haar recent verschenen boek ‘Vredelievend verzet’. Zij bestudeerde honderden conflicten waarbij burgers in opstand kwamen. Welke lessen zijn uit de geschiedenis te trekken?

De Domela-lezing start om 14.15 uur.

Documentaire ‘Radicale actie, Onkruit & XR’

Daarnaast wordt tijdens de Domeladag ook de documentaire ‘Radicale actie, Onkruit & XR’ van Huib Schoonhoven en Karen Kuiper vertoond. Deze film laat zien hoe de radicale actiegroep Onkruit en totaalweigeraars in de jaren 70 en 80 de strijd aangingen met het leger. Totaalweigeraars, oud-actievoerders en andere direct betrokkenen blikken terug op die tijd. De film slaat ook een brug naar het heden en toont beelden van radicaal protest van dit moment. Activisten van Extinction Rebellion (XR) en Just Stop Oil komen daarbij aan het woord. 

Rondleiding

Voorafgaand aan de lezing is er traditiegetrouw de mogelijkheid om aan te sluiten bij een rondleiding door het Domela Museum. Deze start om 13.00 uur.

Tentoonstelling ‘De wapens neder’

In Museum Heerenveen is van 14 oktober 2023 t/m 11 februari 2024 de tentoonstelling ‘De Wapens neder’ te zien, over antimilitarisme vroeger en nu. Aan de hand van dagboeken, affiches, tekeningen, spandoeken, activistische borduurwerken, militaire spullen die uit bunkers zijn ontvreemd en audio en video vertelt de tentoonstelling het verhaal van totaalweigeraars en actiegroep Onkruit en hoe zij daarbij teruggrepen op het antimilitaristische gedachtegoed van Domela Nieuwenhuis en de Internationale Anti-Militaristische Vereniging (IAMV), waarvan Domela in 1904 één van de oprichters was. Ook kijkt de tentoonstelling naar het heden. Weliswaar roept het ministerie van defensie dienstplichtigen sinds 1 mei 1997 niet meer op voor actieve dienst, officieel is de dienstplicht in Nederland nooit afgeschaft. Politici pleiten regelmatig voor de herinvoering van de actieve dienstplicht, in welke vorm en voor welk doel dan ook. 

Domela Nieuwenhuis Fonds

Historisch Genootschap Wormer schenkt houtsnede Jacob Biesboer

De portrettengalerij in het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum krijgt er een nieuw ‘gezicht’ bij. Het Historisch Genootschap Wormer schonk tijdens de Domeladag 2024 een afbeelding van Domela in houtsnede, gemaakt door de Purmerender kunstenaar Jacob Biesboer (1898-1925), aan het museum. De houtsnede werd overhandigd door Frans Koelemeijer en Peter Roos van het Historisch Genootschap Wormer….

Geplaatst op
Domela Nieuwenhuis Fonds

Domeladag 2024: Fascisme in de liberale democratie Lezing door socioloog Willem Schinkel

Op zondag 17 november is het weer tijd voor de jaarlijkse Domeladag. De Domela-lezing wordt dit jaar gehouden door socioloog en filosoof Willem Schinkel. Hij is hoogleraar Sociale Theorie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en wordt wel bestempeld als één van de radicaalste denkers van Nederland. Schinkel heeft diverse boeken geschreven over onder andere…

Geplaatst op
Domela Nieuwenhuis Fonds

Johan Frieswijk, 1943-2024

Op 6 maart 2024 overleed Johan Frieswijk, sociaal-historicus en groot kenner van de arbeidersbeweging in Friesland. En ook van de betrekkingen van Ferdinand Domela Nieuwenhuis met die beweging. Hij was vele jaren nauw betrokken bij het werk van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds. Ons bestuurslid Homme Wedman sprak, op verzoek van de familie, op 11…

Geplaatst op
Domela Nieuwenhuis Fonds

Domela-Penning 2023 voor Stichting MiGreat

De Domela-Penning 2023 is op 19 november tijdens de Domeladag uitgereikt aan directeur Roos Ykema van Stichting MiGreat. Deze hulporganisatie zet zich op verschillende manieren in voor vluchtelingen en migranten. MiGreat stelt daarbij misstanden aan de EU-grenzen aan de kaak, mobiliseert activisten om gerechtigheid te eisen en probeert zinvolle alternatieven te bieden voor het anti-migratiebeleid. Tegenover…

Geplaatst op
Meer berichten over Domela Nieuwenhuis Fonds